Magazine

Architecture Portfolio

Description
TERESA VACCA ARCHITECTURE PORTFOLIOContents1Internship - Next Architects Amsterdam, NL 2017 SELECTION OF WORKSOverwriting La Gare Maritimereuse and revalorization…
Categories
Published
of 88
All materials on our website are shared by users. If you have any questions about copyright issues, please report us to resolve them. We are always happy to assist you.
Share
Transcript
TERESA VACCA ARCHITECTURE PORTFOLIOContents1Internship - Next Architects Amsterdam, NL 2017 SELECTION OF WORKSOverwriting La Gare Maritimereuse and revalorization project f the Tour & Taxis Area Bruxelles 2015-2016 THESIS PROJECT - prof.arch. Orazio Carpenzano Sapienza, University of Rome2The Squares revealed3The Rocca, San Francesco and San Lupara: the urban lounges, Belvedere,museum Viterbo 2015-2016 WORKSHOP - mentioned projectEmbrace.KAIRA LOORO landmark and meditation building Tanaf, Senegal 2017 CONTESTAtelier Bouwdetailstructure design project Antwerpen, Belgium 2014-2015 STRUCTURAL ATELIER - prof.arch. JAN MOENS Ugent, University of Gent4Terra 2.0reuse and valorization project of a light house Murro di Porco, Sicily 2015-20165CONTEST6Renderprivate client October 20167Internship - Next Architects Amsterdam, NL 2017 SELECTION OF WORKS1The Whale Preliminary design architectural contest fot the restoration of an old office building in the west area of Amsterdam. MY ROLE:Floor plans’ study, 3d model, renders post-production. Autocad, Sketchup, Photoshop.SOFTWARE USED:* those projects represent only a selection of works I could share for privacy issues. For more details refer to the recommendation letter.House M&M Private housing project realized inside Funen Park in Amsterdam. MY ROLE:Cad drawings and details, renders and post-production.SOFTWARE USED:Autocad, Sketchup, Photoshop.Waterfront NEXT architects designs one of the residential towers of Waterfront/Noordekaap, located at the Grasweg in Amsterdam. MY ROLE: Facade and sunscreen solutions and options. 3d Concept schemes and renders. SOFTWARE USED: Autocad, Sketchup, Podium, Photoshop, Illustrator.Arch of St. Pieter Refunctionalization project of the old Arch of St. Pieter in the city center of Utrecht. MY ROLE:renders post production and the sections. Sketchup, Podium, Photoshop.SOFTWARE USED:B@home Housing project focused on a youg users’ demand working as a small city within the project itself aims to create its own eco-system. MY ROLE: analysis, concept schemes, sections, floor plans study, 3d volumes’ study. SOFTWARE USED:Autocad, Sketchup, Illustrator, Photoshop, InDesign.Stadsbrug Mazara Product of NEXT in partnership with LOLA Landscape Architecture this porject is the product of a workshop realized in Mazara del Vallo in Sicily, Italy. Aim of the workshop was to reflect on the cultural, spatial and infrastructural context of the city. The project is initiated by AutonomeForme Architettura, italian practice studio. analysis, concept schemes, renders, bridge 3d options’ study, texts, panels for the exposition. SOFTWARE USED: Autocad, Sketchup, Rhinoceros, Illustrator, Photoshop, InDesign. MY ROLE:Overwriting La Gare Maritime2reuse and revalorization project of the Tour & Taxis Area Bruxelles 2015-2016 THESIS PROJECT - prof.arch. Orazio CarpenzanoBRUXELLES - CANAL ZONE The Project area around the canal is considered one of the ZIP areas ( zones of prior interest) into the riqualification project of the urban area of Brussel. For decades the surroundings of the canal was used as an industrial site. Just in recent times we are assisting at changing process that aims to give the area a new poupose as an attractiv urban pole.FULL-EMPTY SCHEME By observing this scheme is highlighted very clearly the despear between the density of the industrial area that runs all the way through the canal, becoming an empy urban space.BRUXELLES - CANAL ZONEThe project area is located 8 mt above the canal level and between two hills, 15mt and 12 mt high where two residencial areas are located. On the left we can look at the historic buildings that caratterize the area, the Tour&Taxis complex. All of the historic buildings went through a renovation in the past years except the biggest one, La Gare, object of this project, which host the circus scool of Brussel.EXISTING SITUATIONTOUR&TAXIS NEW PARK DESIGNNEW HOUSING PROJECT AND DIRECTIONAL POLE DISTRICTMASTERPLANnew design projectexisting buildings1 / Entrepot Royal : commercial building 2 / The Sheed : warehouse, occasionally hosting big fair events. 3 / Hotel de la Post : Hotel, now in renovation 4 / La Gare Maritime : ecole de cirque, food and shopping district, ice rink 5 / Housing : new housing divided in social housing and student housing 6 / Port of Burxelles : directional building hosting the new porthouse of Bruxelles 7 / The Flag: new Brussel Environment building 8 / New Directional Pole : services and office buildings 9 / TIR : goods hub and tir parking space 10 / Park : new park, buffering between the industrial area and the new neighborhood 11 / Linear Park : connection between the residential area at the margins and the new commercial area 12 / Station : junction metro/tramLEVEL 0TOUR&TAXIS MASTERPLANfrom the park...to the citythroughLA GARE MARITIMEexploded axonometry ROOF EXISTING STRUCTUREPURE VOLUMESSTRUCTURE 3 used for hanging trapezoidal ribbon circles and circus equipmentSTRUCTURE 2 for lights, thecnicals and plantsSTRUCTURE 1 main structure holding the cubesPEDESTRIAN WALKWAYCUBES hosting commercial activities, restaurants and officesPLATFORMS hosting the road in the first aisle, the gyms and shows area in the second aisle and expo area in the thirdAXONOMETRYLEVEL 0LEVEL 1LA GARE- AN OUTDOOR SPACE The Gare is redesigned as a multifunctional space marked by its gigantic aisles, playing a big role into the functional and social division. The southern aisle, crossed by the tram rails, is a real street recalling the original funcion of the building as a train station. On both the side of the street, emerging from the reticular structure that incorporates them, are the volumes of the new commercial area and food district. The street food district is positioned as a filter between the road and l’Ecole de cirque area, expressing a new, more dynamic and modern concept of parterre. L’ Ecole de Cirque is designed as an alternation of gyms and show areas.The metallic structure running trough the whole building stand in both chromatic and formal contrast with the existing structure. Futhermore enclose and shape the new buildings into a more human scale. Spiring from this structure an alternation of pure volumes that enclose restaurants, cafè and exposition areas. The space in the last aisle, the EXPO, remains empty on the ground floor, to host big fair and exibitions. However, in the center, a circular shaped building raise 18 mt from the ground granting space to the press area.STRUCTURE 3STRUCTURE 2STRUCTURE 1COMBINED STRUCTURESTRUCTURE OF CIRCULAR ELEMENTSINTERVISIBILITY BETWEEN ELEMENTSTRASVERSAL SECTIONL’ECOLE DU CIRCLONGITUDINAL SECTION The longitudinal section highlights the development of L’école de cirque as a succession of gyms and shows areas. In the render below it’s shown the elevated food district area, configured as a walk through the stage areas from where it’s possible to see shows while going through the food shops.The Squares revealed3The Rocca, San Francesco and San Lupara: the urban lounges, Belvedere,museum Viterbo 8/10/2016 2015-2016 INTERNATIONAL WORKSHOP - mentioned projectLA ROCCALE SCUDERIEThe Squares revealed The project is the result of the workshop organized in Viterbo in October 2016, which saw the participation of Herman Hertzbergher in the jury. The workshop divided participants into groups and each group was entrusted with an area of​​ Viterbo city center. This project has focused in particular on 3 squares to date, 3 empty ones disconnected from each other. As a solution, the goal was to draw 3 rooms that would have three concepts, the belvedere, the urban lounges and museum square. It was therefore intended to emphasize the separation between the three so that each space gained its own dignity and regained its strength in the city for three different functions. The paradigm of this type of design is therefore not to look for morphologically forced connections between the three spaces, but rather to understand the single place with its potential in respect of tourist needs and citizens. Of the prominent we have in the three squares, the church of Saint Francis, the fortress and the stables of Bramante, today in restoration fase.SAN FRANCESCOPIAZZA DELLA ROCCAPIAZZA DELLA ROCCAurban loungesIn this plaza we worked on the tiles and patterns of the city to redesign a floor that could be modern keeping the hystoric feeling of colors and materials. The circulation was redisegned as well and attached to one side of the plaza letting the Rocca regain its own power on the plaza. The light are creating another pattern both on the floor and in hight creating the idea of smaller lounges. A new staircase is creating a renewd focus on the entrance of La Rocca giving more strenght to the intervent.LONGITUDINAL SECTIONSAN FRANCESCOPIAZZA SAN FRANCESCObelvedereThis square that is at the actual situation degraded to the square of the fortress from a 4 meters altitude on which the church rises, reconfigures itself as a belvedere in the project gaining more strenght for itself and becoming a point of observation. The fallen monument acquires a new lease, becoming one with the new building of the sacristy, gaining an architectural role. The square is reached by a cordonata that with its thick and medieval walls as the tradition of Viterbo does not immediately reveal the panorama that you will be able to admire from the summit.LE SCUDERIE DEL BRAMANTEmuseumThe square of the Bramante stables that will soon become the site of exhibitions and events is behind a church and to date, it’s been considered a retro more than a front. The aim of the project was to give more weight to the stables, with a podium that gives it more visibility and using the technique of the ars topiaria to separe it from the road. The podium thus becomes a seat for those who stop and remains a dynamic transformation site ready to host exhibitions and events during the summer.Embrace.4KAIRA LOORO landmark and meditation building Tanaf, Senegal 2017 CONTESTembrace.What this building is aiming to it to become symbol of a multicultural bridge, a place of solidarity and understanding where different needs are shared and fulfilled. Concretization of this is found in the 15 meter high spiral, partially buried in the ground, a symbol of an individual and collective spiritual journey. Its form derived from the concept of God is infinite and from the embrace of different cultures and religions, it offers a journey of meditation that through the loss leads the individual to find himself in the community. Configuring itself as a profane element in the center of the city, redefining its landscape, leaves to every religion the possibility of interpretation. Symbol of this is the path to get to the main room: through the deprivation of the light given by the descent into the ground, the individual experience the loss, awaiting the discovery of light in the main room. At its center a spark of water reflects the light that comes from above guiding in prayer and meditation as well as refreshing the environment and widening space. Designed to be built by its inhabitants, the spiral consists of a simple structure of palm wood and wheat, thus making use of natural ventilation. Choosing common materials in the area contributes to increasing the feeling of familiarity and the integration of the structure in the landscape. In a context in which the concept of property is still blurred today, the structure aims to be built by its inhabitants to increase their sense of belonging to the site. Around the water’s mirror a sinuous form rises from the ground by favoring various meditation locations for different religious and cultural needs. Religion in Senegal provides introspection in times of hardship. It gives people the opportunity to think and meditate about life. With our design we want to provide a space which fulfills exactly that purpose: a space for introspective meditation and prayer. Therefore, the building is aiming to become a multicultural bridge where people of different religious beliefs are able to come together to pray and meditate to find their inner selves. Concretization of this is found in the 15 meter high spiral, partially buried in the ground, a symbol of an individual spiritual journey. Designed to be built by its inhabitants, the spiral consists of a simple structure of palm wood and wheat, thus making use of natural ventilation. Choosing common materials in the area contributes to an increased feeling of familiarity and an integration of the structure within the landscape. In a context in which the concept of property is still blurred today, the structure aims to be built by its inhabitants to increase their sense of belonging to the site. Its infinite spiralling shape, derived from the concept of God and from the embrace of different cultures and religions, offers a journey of meditation. While walking through the spiralling space to the center of the building, one feels a feeling of isolation from their own environment by a loss of sense of direction. In this way one can truly meditate without any thoughts or distractions about the outside world. The isolation from the outside world is strengthened through the senses; the spiralling shape gets more closed and decreases in height towards the center of the building, which creates a space which becomes continually darker and cooler as one walks through it. The disorienting, dark corridor space leads to a discovery of the bright ‘oasis’ in the center of the building. Light shines in from the opening in the roof, which signifies a completely new space meant for prayer. The light from above reflects from a central body of water and flickers on the walls, creating a calm and peaceful environment which guides the meditation and widens the space. After prayer, one exits the central space through the spiralling corridor which winds in the opposite direction. This corridor gradually becomes darker, only to be concluded in the bright sunlight of Tanaf when the end is reached. After having felt lost inside the walls of the building, you have found yourself again through contemplation and meditation. You feel reborn.formThe shape of the building is derived from the idea of embracement; the embracement of cultures, religions and people in a common space for meditation.The building is designed to provide a spiritual journey on different layers. Firstly, the path of entry and exit spirals which disorients the user of the building.Secondly, the corridor gradually becomes darker and leads to a bright central space, where one feels isolated from the outside world.Thirdly, the corridor decreases in height from start to center. One feels emerged in the coolness of the earth.caveDifferent religions have different ways of praying.The design of the building wants to provide a space for meditation open to different religions. To achieve this we designed a continuous bench which raises from the ground to embrace different praying positions.While praying, one can see the This creates the illusion of a reflection of the open ceiling in the continuous vertical space, which water. opens to the sky on both the top and bottom.Terra 2.05reuse and valorization project of a light house Murro di Porco, Sicily 2015-2016 CONTESTTHE LIGHT HOUSE RESORTTarget and Strategy The project’s main objective is the reinterpretation of the area around the lighthouse and the creation of a luxury resort that responds to an elite clientele. It is giving new life to the lighthouse by taking a closer look to the integration of the building in its surroundings. The project arose from the concept of light generated by the lighthouse. We took into into account the concept of intermittence of the light and its circular path in space, identifying the latter with the connecting paths between the various functional areas of the project. Furthermore, We elaborated the concept of intermittence as a single occurrence that gives rise to several fragmented buildings, hence the decision to adopt the Bungalow typology interpreted here in a simple and elegant way. We proceeded by designing the connection of the individual rings with radial paths representing the optical - visual connection between the sailor and the lighthouse as a point of reference and source of security.Impact The project has been designed with with great attention for materials. Using the Lecce’s rock (pietra leccese), called like that because of it’s origin from the Lecce city, we where trying to reduce the impact on the landscape and also to reduce the costs connected with the transportation. All the bungalows are designed to be completely open thanks to the glass structure wich is very versatile and easy to fold, assuring a great natural ventilation system during the summer periods.The visual impact of the project on the landscape will be very light when you look at it from the land. Also when looking at it from the seaside, it would be bright at night and invisible during the day thanks to the mirroring glass system.Atelier Bouwdetail6structure design project Antwerpen, Belgium 2014-2015 STRUCTURAL ATELIER - prof.arch. JAN MOENS Ugent, University of GentTarget and Strategy Aim of this Atelier was to take a project that didn’t win a contest and for that to design the structure project in details. The project we took into consideration was from the contest for the new porthouse of Antwerp, contest won by Zaha Hadid. We selected the design project from the Xaveer De Geyter Architects (XDGA). Because the structure the architects chose became very clear after studying their renders, we chose to develop a new structure as well for the the new part as for the approch with the existing building. We used Diamonds to calculate the optimal structure and once sure that it would stand we detailed some of the major nodes.FLOOR PLANSTEEL CONNECTIONSConnection between the facade and the beems. The problem of the thermal bridge is solved using a ISOCORB block.Internal connection between the diagrid structures and the beems.OPEN SPACE OFFICESSTAIRCASE VIEWview from the couryard Connection between the column and the diagrid structure in the stair case block.Renderprivate client October 20167Model: Rhinoceros Rendering: Cinema 4D Postproduction: Photoshop
We Need Your Support
Thank you for visiting our website and your interest in our free products and services. We are nonprofit website to share and download documents. To the running of this website, we need your help to support us.

Thanks to everyone for your continued support.

No, Thanks
SAVE OUR EARTH

We need your sign to support Project to invent "SMART AND CONTROLLABLE REFLECTIVE BALLOONS" to cover the Sun and Save Our Earth.

More details...

Sign Now!

We are very appreciated for your Prompt Action!

x